Winterseizoen 2013-14

mast0En helaas is het weer zover,  de zomer is voorbij.  Bolster is in het weekend, nét voor de memorabele storm op maandag, het water uitgehaald en in de loods gezet. Wat een timing. Deze winter geen laswerkzaamheden, maar nu gaan we aan de gang met de binnenkant van de kajuit. Die mag wel weer een likje lak her en der.  Ook de mast heeft aandacht nodig.  Op de plek waar (ongereefd) de klauw van de gaffel z’n krachten op de mast zet  zit een slecht stuk. Deze zomer hebben we dat geprobeerd op te vangen met een stuk leer om de gaffel,  werkte prima, maar de herstelwerkzaamheden  zullen toch moeten gebeuren.  Omdat er ook her en der wat beschadigingen in de verf/lak zaten is er ook wat inwatering geweest.

We hebben dus besloten om de mast kaal te halen en dan te voorzien van een nieuwe lak/verfsysteem.  Omdat dat vraagt om een droge mast  zijn we snel begonnen met krabben, zodat de mast de maximale droogtijd heeft voor we gaan lakken. Het was een beste klus!  Ook al zijn we er met z’n tweetjes mee bezig geweest lukte het niet om dat in één dag af te krijgen.  Het licht was niet geweldig in het stuk van de loods waar we stonden te werken en je krijgt er ook behoorlijk lamme armen van.

mast1Vorige week dus het grootste deel gedaan op zondag, vandaag de boel afgemaakt. De giek is nog goed in z’n verfjasje daar hoeven we niets mee.  Wel met de gaffel, licht schuren en lakken,   de helmstok,  een beschadiging wegwerken,  en de fokkenboom. Die moet wél helemaal kaal. Daar zitten een aantal lelijke ingewaterde plekken in die aandacht vragen.  Ook het roer blijkt een  plek te hebben aan de voorrand, nét voor de schroef.  Er is een stuk uit.

Hier en daar moet er aan het (onderwater) schip ook nog wel wat gebeuren.  De stootrand mag z’n jaarlijkse  bijwerk-ronde weer krijgen en ook de kajuit heeft her en der wat plekjes.

We zullen ons niet vervelen van de winter.